Wat is het verschil tussen de Euromillions en Eurojackpot loterij?

Twee Europese loterijen die veel op elkaar lijken zijn de Eurojackpot en EuroMillions. Die laatste is marktleider in Europa en wordt in 9 Europese landen gespeeld. Aan Eurojackpot kan in 16 landen in Europa worden deelgenomen. EuroMillions is bij het grote publiek bekender, omdat deze lotto al een aantal jaren langer bestaat. Maar wat zijn nu eigenlijk de overeenkomsten en verschillen tussen de beide loterijen? Door die op een rij te zetten kun je een goede keuze maken voor de loterij die het best bij jou past.

Overeenkomsten Euromillions en Eurojackpot

De spelervaring bij beide lotto’s is ongeveer hetzelfde. Bij beide loterijen worden 5 getallen (ballen) getrokken plus 2 bonusgetallen. De keuze van de getallen is een voorspelling van de trekkingsuitslag. Als je gelijk hebt win je een prijs. Er is bij de twee lotto’s een verschil in de nummering van de bonusballen. Bij de Eurojackpot kun je kiezen uit getallen van 1 tot 10 en bij EuroMillions van 1 tot 11. De prijs van de loten is bij beide lotto’s gelijk: €2,50 per lot. De trekkingen vinden bij beide loterijen plaats op vrijdagavond, en uur na elkaar. Spanje is het enige land in Europa waar je aan beide lotto’s kunt deelnemen.

Verschillen Europese loterijen

Het grootste verschil tussen Eurojackpot en EuroMillions is dat de winstkans in de laatste lager is, maar de prijzenpot hoger. Bij EuroMillions is de minimale jackpot 15 miljoen euro en de maximale jackpot 190 miljoen euro. Bij Eurojackpot is de minimale jackpot 10 miljoen euro. Het jackpotplafond is 90 miljoen euro. De winstkans om de jackpot te winnen, dus de hoofdprijs, is bij EuroMillions 1 op 116.531.800 en bij Eurojackpot 1 op 95.344.200. Bij de laatste heb je dus bijna twee keer zoveel kans op het winnen van de hoofdprijs.

prijzen Eurojackpot en Millions

Het aantal prijsniveaus is ook enigszins verschillend. Bij EuroMillions zijn er 13 prijsniveaus en bij Eurojackpot zijn dat er 12. Maar, net zoals bij de hoofdprijs, is de kans om een prijs te winnen op het midden- en lagere niveau bij de Eurojackpot is flink stuk hoger. Bij EuroMillions vinden er momenteel wel meer trekkingen plaats: twee keer per week tegen één keer per week bij Eurojackpot. Er gaan geruchten dat dit binnenkort wordt veranderd en dan zal er ook bij de Eurojackpot twee keer per week een trekking plaatsvinden.